ריצה באיזור מרסבא והורקניה

כשבוחנים את ההסטוריה היהודית של ימי בית ראשון ושני צריך תמיד לזכור את האיזורים הגיאוגרפיים שבהם הממלכות היו ממוקמות. איזור ההר והמדבר. ועל כן, המבצרים שהקימו לשמור על הממלכות היו חלקם באיזור המדבר. אחד המבצרים הללו הוא מבצר הורקניה. זהו מבצר מאוד מרשים שבימי הזוהר שלו היה בעל מערכות מתקדמות מאוד לאותה תקופה של איגום מי שטפונות וביצורים מרשימים.

הביקור באיזור דורש רמה מסויימת של צורך בדמיון, כי מה שרואים היום הוא די כלום. וזה די חבל כי האתרים באיזור חשופים לשלושה מפגעים: שודדי עתיקות, פגעי הטבע והזמן והכי גרוע – אזלת היד של מדינת ישראל בטיפול באתרים ההסטוריים שבתחומי הקו הירוק.

לקריאה נוספת – שוד העתיקות הגדול

מנזר מרסבא
מבצר הורקניה

מידע על ריצות באיזור מרסבא והורקניה

ריצה של מישאל [מסלולי ריצה שעשינו]

ריצת נרות במרסבא
17/450

נתחיל מחוות צאן קדר, נעלה למונטר, ונגיע לתצפית מול המנזר.
נרד ונחצה לגדה השניה של נחל קידרון (חלק מהנרות מודלקים במערות מעל הנחל)

חובה:
מסלול בשעון או באפליקציה שלא דורשת חיבור אינטרנט – כמובן שעון ופלאפון טעונים
פנס עם סוללות לכ 4 שעות חושך
אין מילוי מים בדרך

תזוזה:
23:00

חניה:
חוות צאן קידר, שביל עפר שיורד מהישוב קידר
Waze

מסלול:
גרמין
Israel Hiking

ניתן לוותר על הטיפוס למונטר ולקצר בכ 3 קמ וטיפוס
מסלול מקוצר
ריצה של #קוקוטריפ

מקידר למנזר מרסבא ומבצר הורקניה

אודות הורקניה

הורקניה (קסטליון, אל-מירד, ח'רבת מירד) היא מבצר עתיק במדבר יהודה. הורקניה זוהתה בראש כיפה מבודדת כ-200 מטר מעל לבקעת הורקניה (אל-בוקיעה) בשוליה המערביים. האתר לא נחפר עדיין.

וויקי

אזכורו הראשון הוא מסוף שלטונה (76-67 לפנה"ס) של שלומציון, אשתו של אלכסנדר ינאי. יוסף בן מתתיהו מספר כי הורקניה יחד עם מכוור ואלכסנדריון היו שלושת המבצרים עליהם לא וויתרה המלכה כשהעבירה את שאר המבצרים לידי הפרושים, מכיוון ש"שם היו אוצרות סגולתה".

בפעם הבאה מוזכרת הורקניה כאשר אלכסנדר השני ברח מאולוס גביניוס ו"בצר את מעזי הארץ ובנה את חומת אלכסנדריון, והורקניה ומכוור אשר מול הרי ערב". באותו הפרק מסופר כי "עד כי נואש אלכסנדרוס מתקותו ושלח אליו צירים לבקש ממנו חנינה והסגיר אליו את המבצרים הנשארים, את הורקניה ואת מכוור, ואחר כך מסר בידו גם את אלכסנדריון. את כל המבצרים האלה הרס גביניוס בעצת אם אלכסנדרוס, לבל תפרוץ מלחמה חדשה".

מקור נוסף המזכיר את הורקניה ומבצרים אחרים הוא ההיסטוריון הרומי סטרבו המציין כי "הוא (פומפיוס) ציווה להרוס את החומות כולן והשמיד, עד כמה שהיה בכוחו, את קיני הליסטות ואת מבצרי המחסנים של הטירנים. כי היו שנים כאלה במעברים המוליכים ליריחו תרכס וטאורוס וכן גם אלכסנדריון והורקניון ומכוור וליזיאס ואלה שליד פילדלפיה וסקיתופוליס שבגליל" (סטראבו, גאוגרפיה, 40,2,16).

הורקניה הייתה גם המעוז ששימש מרידה מאוחרת יותר של הנסיכה אלכסנדרה כנגד הורדוס, לאחר שכבש את ירושלים בשנת 37 לפנה"ס והוציא להורג את המלך החשמונאי האחרון מתתיהו אנטיגונוס השני. אלכסנדרה שלטה במקום כנראה עד 31 לפנה"ס, כשהורדוס נזקק אולי לאמתלה כדי לא להשתתף בקרב אקטיום ולכן דיכא את מרידתה וסביר שהוציאה להורג.

כבכל מבצרי המדבר, הייתה במקום מערכת מים מרשימה שהובילה מי שיטפונות מנחלים סמוכים אל בריכות אגירה גדולות למרגלות המבצר, על גבי תעלת מים, בחלקה פתוחה. בנוסף, קיימת מערכת של בורות מים גדולים בתוך המבצר. לרגלי המבצר לצד בריכת האגירה בוסתן ששימש לגידולים שונים לצורכי יושבי המבצר.

בתקופה הביזנטית הוקם על שרידי המבצר מנזר שיתופי (קוינוביון) על ידי הנזיר סבאס. את שרידי המנזר ניתן לראות עד היום.

בחלק הדרום-מערבי של המבצר מצויה מערה ובה נמצאו ציורי קיר של קדושים נוצרים מראשית התקופה הביזנטית. ציורי הקיר תיארו את הקדושים עם שמותיהם, חלקם היו לא ידועים עד גילויים. הציורים הושחתו ואינם קיימים עוד.
ניתן לראות את הגובה המרשים של המבצר יחסית לאמת המים המובילה אליו

מרסבא

סבאס, או בכינויו מר סבא, היה אחת הדמויות החשובות בתנועת הנזירות, שבמדבר יהודה שבתקופה הביזנטית. סבאס היה תלמידו של אותימיוס. הוא הקים מנזרים רבים (לאורות וקוינוביונים) ושימש כנציג הכנסייה בארץ ישראל בחצר המלוכה הביזנטית. מנזרו הגדול והמפורסם ביותר מנזר מר סבא, הוא אחד המנזרים העתיקים בעולם.

מנזר אחר שהוקם על ידו נמצא במסלול הריצה שבנחל יתלה.

פורסם על ידי tomerpatron

Barefoot trail runner

כתיבת תגובה

עם WordPress.com אפשר לעצב אתרים כאלה
להתחיל