מעמק הארזים לקבר שמואל הנביא

אחת הריצות המעניינות שיש בעיקר כשתצפית הגג של קבר שמואל הנביא פתוחה

יציאה מעמק הארזים דרך מצפה נפתוח, לאורך שכונת רמות, לאיזור המזרחי של קבר שמואל הנביא ומעיינות האיזור, ביקור בגן לאומי שמואל הנביא וטיפוס לגג שלו. משם ירידה לכוון הרכב דרך מעבר קצר מספר מעיינות נוספים.

מסלול – 20 ק"מ

המסלול כולל עליה לאחר עין לילי לבור עזיז וחזרה מעמק חלילים

מסלול – 13 ק"מ

המסלול מוותר על העליה לבור עזיז והחזרה מעמק חלילים וכן על הביקור לאחר העליה של שכונת רמות בבור המים של עין טווילה.

נבי סמואל

נבי סמואל הוא שילוב מרתק של אתר עתיקות ואתר דתי שבליבו ניצב מבנה גדול מהתקופה הצלבנית ובו קבר שמואל הנביא. מהגג ישנה נקודת תצפית מן המרהיבות בישראל.

התצפית בגג פתוחה החל מהשעה 8:00 בבוקר

נבי סמואל (לקריאה נוספת על ריצה לנבי סמואל כולל סרטונים)

החפיר המערבי: באגף המערבי של המבצר הצלבני נראה קטע מחפיר המצודה, שמלאכת חציבתו לא נשלמה. גושי האבן הגדולים, המופרדים בחלקם מהסלע, מרשימים מאוד. המקום מייצר מעין מבוך שממש עושה חשק להיכנס ולהיעלם בו.

ציון קבר שמואל הנביא: מאז התקופה הביזנטית המסורת הנוצרית מזהה במקום את רָמָה, מקום קבורתו של שמואל הנביא. מסורת זו מקובלת על יהודים ומוסלמים כאחד. ציון הקבר נמצא במערה חצובה בסלע, מתחת למבנה המרכזי.
המבנה המרכזי הוא חלק מהכנסייה של המבצר שבנו הצלבנים במאה ה-12. באולם הכניסה נותרו הקמרונות והקירות המסיביים המאפיינים את סגנון הבנייה הרוֹמַנְסְקִי של הצלבנים. במבנה הכנסייה משולב מסגד מן התקופה הממלוכית (המאה ה-14). במבנה נעשה שיפוץ נרחב בראשית המאה ה-20.
מקום התפילה של המוסלמים הוא באולם שאחרי המבואה. מקום התפילה של היהודים הוא במערה שבה נמצא ציון קברו של שמואל הנביא. גרם מדרגות יורד אליה בצד אולם המבואה.

רובע מגורים מימי בית שני: בחפירות נחשפו שני טורי מבנים שהם חלק מרחוב ברובע מגורים גדול מהתקופה החשמונאית (מאה 2 לפנה"ס). המבנים השתמרו בגובה נדיר: כ-4 מ', וברובע משולבים גם מבנים מאוחרים יותר.
מתחת לשרידים אלו התגלו שרידי יישוב מהתקופה הפרסית (מאות 6­-4 לפנה"ס), ובו טביעות "יהד" על ידיות של קנקנים – ממצא המרמז שהאתר היה מרכז מנהלי של פחוות יהודה. כן התגלו חרסים מימי ממלכת יהודה.

מקור – אתר הגן הלאומי

דף הסבר הגן הלאומי

שעות הפתיחה של אתר התפילה:
ימים א‘-ד‘:
כל שעות היום, למעט 2:00-4:00 .
לפנות בוקר האתר סגור.
ימים ה‘-ו‘:
מיום ה‘ בשעה 4:00 לפנות בוקר
עד יום ו‘ שעה לפני כניסת השבת.
בשבת האתר פתוח.

שעות הפתיחה של האתר הארכיאולוגי:
בכל ימות השנה האתר פתוח בשעות 8:00-16:00
בעת שעון קיץ עד 17:00.
בימי שישי וערבי חג האתר נסגר שעה אחת מוקדם יותר.
הכניסה לאתר מותרת עד שעה לפני שעת הסגירה.

יד אסא

אנדרטת יד אסא לזכרם של 14 לוחמי חטיבת הראל גדוד 106 ומפקדם רב סרן אסא יגורי. האנדרטה ממוקמת במרומי הישוב מבשרת ציון.

ב – 5 ביוני 1967, הטיל פיקוד המרכז על חטיבה 10, היא חטיבת "הראל" תחת פיקודו של אל"מ אורי בן ארי, להבקיע את המוצבים הירדניים, אשר איימו על הדרך העולה לירושלים, ולנתק את כביש גב ההר שמצפון לירושלים.

מוצב עבד אל עזיז, הצופה כיום על מרבית משכונותיה של מבשרת ציון, והחולש על הדרך לירושלים, היה מבוצר היטב. במוצב היו מספר בונקרים החולשים על אזור הלחימה וכן מספר תעלות קשר. חיילי המוצב הירדני טמנו שדה מוקשים צפוף בין המוצב לקו הגבול, כדי להקשות על הכוחות את ההגעה למוצב.

גדוד חרמ"ש 106, שכלל 3 פלוגות חיל רגלים, פלוגת טנקים, כוח הנדסה ופלוגה מסייעת יצא משטח הכינוס ביער חולדה ונע דרך צומת נחשון, רמת רזיאל לכיוון הקסטל, 5 לוחמים נפלו בכיכר שכונת מעוז ציון וכיום בלב כיכר המעוזים שוכנת האנדרטה לזכרם. הכוח המשיך בתנועה, לכוון מוצבי שייח' עבדול עזיז וחירבת א-לוזה, בשעה 17:00 עלו הטנקים של הגדוד לעמדות שולטות והחלו לירות על ביצורי המוצב. כוח שני ובו חיילי החרמ"ש בחיפוי טנקים התחיל בתנועה ליעד דרך מעבר צר שנפרץ בשדה המוקשים, תחת הרעשה ארטילרית של הצבא הירדני מעמדות בכפר הסמוך אל ג'יב.

עם רדת החשיכה עלה אחד הטנקים על מוקש וחסם את הדרך שנפרצה בשדה המוקשים. מספר הנפגעים בכוח התוקף עלה ומפקד פלוגה ט' – סרן אסא יגורי שהוביל את הכוח, הורה ללוחמיו לרדת מהזחל"מים ולהתקדם רגלית, תחת אש כבדה, אל היעד

.עם הפריצה אל היעד נלחמו חיילי הפלוגה בקרב פנים אל פנים עם לוחמי הלגיון עד לכיבוש המוצב בשעה 19:30. במהלך הקרבות נהרג סרן אסא יגורי ולאחר מותו קיבל את עיטור המופת, 14 חיילים נוספים נהרגו בקרב ו 42 נפצעו.

במסלול זה, פרט לאתרים ההסטוריים ישנם מספר מעיינות:

עינות תלם
מעיין ובריכת איגום – מלא בירוקת, לא הכי מומלץ לכניסה.
מעין חנה
המעיין נמצא בשטח הגן הלאומי, משמש כמקווה ליהודים שבאים להתפלל במקום.
עין פטלים
נביעה וברכת בטון, הבריכה מלאה ברובה בסחף משטפונות החורף, מאז הקמת גדר ההפרדה האזור די נטוש וסבוך והגישה לא נוחה.
עין לוזה
מעיין קטן בתוך מערה. ליד ברכת איגום גדולה והרוסה. אם ישופץ יהיה פינת חמד לא רעה.מעיין ובריכת איגום – מלא בירוקת, לא הכי מומלץ לכניסה.
עין לילי
מעין זעיר עם בריכונת עגולה. מעוטר בלכלוך ופסולת.
בור עזיז
בור מים מבטון. מים נקיים בגובה החזה בקיץ שאחרי חורף גשום.

ריצה נוספת עם חברים

פורסם על ידי tomerpatron

Barefoot trail runner

תגובה אחת על “מעמק הארזים לקבר שמואל הנביא

כתיבת תגובה

עם WordPress.com אפשר לעצב אתרים כאלה
להתחיל